Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. co to jest kawiarka Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film