Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują równie pyszne potrawy takie jak tortellini, lasagne czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie są też mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz dania z wielu zakątków kraju. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować też trunek. Kieliszek alkoholu to we Włoszech standard. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie bolgheri, kalabryjskie ciro i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodny wybór win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film