Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których posiłków.
Wino rumuńskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać ryby?
Stara zasada powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.