Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż także świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu